... en català

- Programa electoral 2014 -
Pròleg
A través de les seves polítiques, la ciutat és la institució pública que compta amb la major capacitat d'acció en la vida quotidiana de cada ciutadà.
Volem reunir una població ara profundament dividida perquè el nostre municipi torni a ser el lloc on es construeixen i es reforcen la democràcia, la "convivència", la solidaritat, la cohesió social, la qualitat de vida i la humanitat.
A més, la propera legislatura ha de ser la d'una gestió municipal rigorosa, tot garantint l'interès públic, la qualitat dels serveis essencials per als ciutadans i una fiscalitat moderada.
Aquest programa és el resultat de moltes discussions que tenim amb la població de Casteil des de fa més d'un any .
1 - Restaurar la democràcia ciutadana
Hem de posar fi als excessos d’alguns elegits que tenen per únic objectiu siatisfer els seus interessos personals, mitjançant la creació d'una participació ciutadana veritable amb capacitat de decisió dels habitants en els assumptes del poble, especialment per a l’eleboració del pressupost que constitueix l'acte polític més important per la comunitat.
2 - Afirmar la independència i la integritat del municipi
És urgent aturar l'actual política d'endeutament suïcida (perquè ens torna esclaus dels bancs amb els seus préstecs especulatius a llarg termini, el que compromet seriosament el nostre present, el nostre futur i el de les generacions futures).
La democràcia activa també s’ha d'exercir a diferents nivells  intercomunals, departamentals o fins i tot regionals, que intervenen en sectors que tenen un impacte directe sobre la vida quotidiana dels ciutadans (impostos, tarifes, serveis, ...).
3 - Assegurar una gestió ciutadana del pressupost
Els funcionaris electes han de servir els habitants. La seva funció és posar en pràctica la gestió pressupostària decidida per la població com s'ha dit abans, supervisar, informar i preparar els elements pressupostaris que han de presentar a la gent per a l'any següent.
4 - Actuar per a la recuperació econòmica del poble
Des del ocàs de l’agricultura tradicional, l’economia de Casteil prové principalment del turisme atreujat pel patrimoni històric de l’Abadia de Sant Martí del Canigó i per les múltiples excursions pel Canigó i el seu entorn natural excepcional. Convé, aleshores, preservar aquest turisme enraonat del qual depenen nombrosos serveis del poble (restauració, allotjament, botiga de queviures, càmping, transportistes, guies, ...) i que també fa viure el Refugi de Marialles.
Fomentar el desenvolupament d'altres activitats generadores de llocs de teball (per exemple, l'agricultura, l'agricultura ecològica, la mel, les artesanies ) és un altre objectiu.
5 - Posar la dimensió ambiental al centre de les decisions
Preservar el nostre medi ambient és essencial per a l'actual i per a les futures generacions. Però també és vital per a l’ única activitat econòmica del municipi que actualment es basa en un tipus de turisme a la recerca d’una natura verge i de tranquil·litat i que ho anirà a buscar a un altre lloc si deixem que el nostre medi ambient es deteriori.
6 - Portar una política de prevenció i seguretat
Garantir a cada ciutadà que pugui viure en seguretat ha de ser una prioritat per a les autoritats locals. Aquesta és una condició indispensable per millorar la qualitat de vida i reforçar la cohesió social.
7 - Portar una política intergeneracional, social, cultural i humana
La presència de cada vegada més persones grans a la nostra societat és una riquesa social. La gent gran gaudeix d'una experiència única en totes les àrees i és una font essencial d'aprenentatge i d'orientació per als joves.
S'ha de fomentar la participació efectiva dels joves en la vida municipal perquè puguin expressar les seves preocupacions i que experiimentin la ciutadania.
El municipi s’ha d’obrir als nouvinguts per facilitar la seva integració i evitar l'individualisme de les ciutats dormitori, en què ningú es parla i tothom és sospitós.

A més, l'àmbit local és el lloc on trobem l'última xarxa de seguretat del nostre sistema de protecció i d’ integració social. En efecte, el municipi i el CCAS són les instàncies que, en darrer recurs, han d'ajudar els ciutadans a travessar les dificultats de la vida, que siguin relacionades amb la crisi econòmica, la pèrdua de la feina o específiques d’un recorregut individual.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Votre commentaire sera lu par notre modérateur et, ensuite seulement, publié.